ДОЈЕЊЕ: ПОБЕДНИЧКИ ПОЕН ЗА ЖИВОТ


Светска недеља дојења је глобална кампања која се одржава у око 150 земаља света, чији је циљ да створи и подигне друштвену свест о значају и предностима дојења, али и да обезбеди подршку дојењу и тиме унапреди заштиту здравља мајке и детета.

Званични датум Светске недеље дојења на глобалном нивоу је од 1. до 7. августа, али се државама, организацијама и институцијама предлаже да за обележавање и активности поводом Светске недеље дојења изаберу најприкладније догађаје или датуме у њиховим земљама.

У нашој земљи, као и у многим другим земљама, за датум обележавања Светске недеље дојења изабрана је 40. недеља у години, зато што трудноћа траје четрдесет недеља.

Тема овогодишње кампање изабрана је у складу са Миленијумским циљевима развоја „Дојење – победнички поен за живот” са циљем да скрене пажњу јавности на значај пружања подршке мајкама да обезбеде детету исхрану дојењем, што у кризним и ванредним ситуацијама може спасити живот детета, а често и мајке. Кампања је и прилика да се укаже на предност искључивог дојења у првих шест месеци живота одојчета као и на значај наставка дојења уз допунску исхрану до краја друге године старости детета, а бројне предшколске установе и школе, деца и васпитачи, ученици и наставници дају свој допринос спровођењу Програма подршке дојењу и заштити материнства.

 

Циљеви Светске недеље дојења за 2014. годину:

1. Информисање о Миленијумским циљевима који су усмерени на важност дојења за новорођенчад и одојчад и правилну исхрану мале деце.

2. Приказивање напретка који је постигнут до сада и кључних недостатака у побољшању стопе дојења.

3. Скретање пажње на важност повећања активности усмерених на заштиту, промоцију и подршку дојењу као кључне интервенције у оквиру Миленијумских циљева развоја до 2015. године.

4. Подстицање интересовања међу младим људима оба пола да увиде значај дојења у савременом свету.

Заштита, промоција и подршка дојењу – повезаност миленијумских циљева развоја до 2015. године са дојењем


 

Искључиво дојење и адекватна допунска немлечна исхрана су главни фактори правилног раста и развоја деце. Миленијумске циљеве развоја усвојило је свих 191 земаља чланица Уједињених нација за период до 2015. године, а осам циљева је повезано са дојењем.

 

Циљ 1. Искорењивање екстремног сиромаштва и глади

Заштита, промоција и подршка дојењу су важни у борби против сиромаштва, што је први Миленијумски циљ. Дојење смањује ефекте екстремног сиромаштва нудећи безбедну и одрживу исхрану, здравље и емоционалну сигурност. Дојење кошта много мање него замене за мајчино млеко. Поред адаптираних млечних формула на које може да оде и више од две трећине кућног буџета, потребне су флашице, цуцле, опрема за стерилизацију.

 

Циљ 2. Постизање универзалног основног образовања.

Дојење значајно побољшава ментални развој и успех у учењу код деце.

Свој деци би требало обезбедити основно образовање.

 

Циљ 3. Промовисање једнакости полова

Пол је главна социјална детерминанта здравља и има велики утицај на Миленијумске циљеве развоја. Род се односи на друштвене, а не биолошки изграђене разлике и однос мушкараца и жена. Ови односи варирају зависно од друштва и културе који су се мењали током времена. Показано је да родна неједнакост има директан утицај на мајчинство (депресија) и директан утицај на дојење. Очеви имају важну улогу у пружању подршке дојењу у својим породицама и на јавним местима.

 

Циљ 4. Смањење смртности код деце

Смртност одојчади може бити смањена за око 13% искључивим дојењем, а за 6% унапређењем допунске немлечне исхране. Око 50% смртности код деце млађе од 5 година настаје због неухрањености.

 

Циљ 5. Побољшање здравља мајки

Дојење је повезано са смањењем смртности код мајки након порођаја, смањује постпорођајно крварење, настанак малигних обољења дојке и јајника, смањује ризик појаве остеопорозе, постпорођајне депресије и појаве анемије.

 

Циљ 6. Борба против ХИВ/сиде, маларије, и других обољења

Искључиво дојење заједно са одговарајућом антиретровирусном терапијом може значајно да смањи пренос вируса ХИВ-а са мајке на дете. Још важније, дојење снижава стопу смртности код деце изложене вирусу ХИВ-а и повећава стопу преживаљавања без ХИВ-а.

 

Циљ 7. Обезебеђење одрживости животне средине

Дојење чува животну средину јер обезбеђује правилну исхрану, а не захтева утрошак природних ресурса.

 

Циљ 8. Стварање глобалног партнерства за развој

Глобална стратегија за исхрану одојчади и мале деце јача мултисекторску сарадњу и партнерство кроз подршку дојењу и правилној немлечној исхрани одојчади.

 

Предности дојења за новорођенче/одојче


• Обезбеђује правилан раст и развој

• Подстиче развој и сазревање одбрамбеног система

• Смањује ризик од гојазности: омогућава детету да научи да поједе колико му је потребно чиме се смањује ризик од настанка прекомерне исхрањености и гојазности у каснијем узрасту

• Подстиче развој интелигенције

• Штити од многих болести и инфекција

• Смањује ризик од пролива

• Смањује ризик од појаве алергија

•  Смањује ризик од синдрома изненадне смрти одојчета


 

Предности дојења за мајку


• Помаже успостављању емоционалне везе са дететом

• Смањује крварење после порођаја

•  Доприноси нормализацији телесне масе

• Смањује ризик од појаве остеопорозе

• Смањује ризик од појаве малигних обољења

дојке и јајника

• Смањује ризик од постпорођајне депресије

• Смањује ризик појаве анемије

Предности дојења за породицу


• Једноставност храњења – лако доступно

• Уштеда у  времену – уместо да припремате

оброке за дете имаћете више времена да се играте

са њим и уживате у његовом друштву

• Боље здравље мајке и детета

• Растерећење породичног буџета

• Успостављање складних породичних односа


 

 

 

Извор:

Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”


Tagovi: 
Пријави се | Регистрација

Календар здравља


1.6. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕЦЕ
4.6. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕЦЕ ЖРТАВА НАСИЉА
5.6. СВЕТСКИ ДАН ЧОВЕКОВЕ ОКОЛИНЕ
9.6. СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ МОЖДАНОГ УДАРА
14.6. СВЕТСКИ ДАН ДОБРОВОЉНИХ ДАВАЛАЦА КРВИ
15.6. MЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ НАСИЉА НАД СТАРИМА
26.6. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ПРОТИВ ЗЛОУПОТРЕБЕ И КРИЈУМЧАРЕЊА ДРОГЕ