До превентивног прегледа телефонским заказивањем


 

 

Током лета смањен је број пацијената који долазе у Превентивни центар Дома здравља. Током године запослени у Превентином центру обишли су велики број фирми и урадили превентивне прегледе. Било је доста суграђана код којих су откривене повишене вредности крвног притиска, нивоа шећера у крви и холестерола и који су даље упућени  код изабраног лекара на даље лечење.- Мислим да је много боље када људи дођу у Превентивни центар, јер је тада преглед свеобухватнији и много бољи него што је на терену. То мерење холестерола, шећера, триглицерида је много боље када се одради овде и када је то стварно наште урађено, него када радимо на улици, па они кажу "нема везе, слагаћемо да нисмо јели само да урадимо". Осим тога, за мерење тих параметара много значајније је да људи воде рачуна о исхрани, да буду физички активни и евентуално узимају лекове за регулисање холестерола и триглицерида, а не само да га мере, јер то ништа не значи и неће помоћи - каже др Ана Митрић, шеф Центра за превенцију.Због смањеног броја суграђана који долазе на превентивне прегледе, тренутно нема гужви, па је то уједно и права прилика да суграђани дођу на превентивне прегледе. Међутим, не треба заборавити да су прегледи намењени здравим особама и да је циљ да се болест открије у почетној фази како не би прерасла у хронично обољење које касније проузрокује компликације.


- Сви превентивни прегледи се обављају у року од пар дана и буде урађено све што се тиче превенције. Утврђује се колико особа има фактора ризика и предлаже јој се шта треба да контролише, шта је код ње ризично и добијају се савети шта треба да се контролише, савети о исхрани, физичкој активности и повишеном крвном притиску. Врло је важно и значајно истакнути још једном како имамо и саветовалиште за дијабет. Сви слободно могу да се јаве или телефоном или да дођу лично и закажу преглед истакла је др Ана Митрић.


Број телефона Превентивног центра Дома здравља је  313 - 349, на који суграђани могу да се јаве да закажу преглед код лекара и обаве основне лабораторијске анализе.


 

Видео прилог можете погледати ОВДЕ

Извор: РТВ Панчево, 24. август 2017. године

 

 

 

 Tagovi: 
Пријави се | Регистрација

Календар здравља


1.6. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕЦЕ
4.6. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕЦЕ ЖРТАВА НАСИЉА
5.6. СВЕТСКИ ДАН ЧОВЕКОВЕ ОКОЛИНЕ
9.6. СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ МОЖДАНОГ УДАРА
14.6. СВЕТСКИ ДАН ДОБРОВОЉНИХ ДАВАЛАЦА КРВИ
15.6. MЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ НАСИЉА НАД СТАРИМА
26.6. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ПРОТИВ ЗЛОУПОТРЕБЕ И КРИЈУМЧАРЕЊА ДРОГЕ