За леп осмех и у најстаријем добу


Корисници Геронтолошког центра имају могућност да бесплатно поправљају зубе и добију протезе на Одељењу стоматологије у оквиру Дома здравља. То им је омогућено кроз пројекат ДИЛС, који је подржала Светска банка. Стоматолози су данас посетили Геронтолошки центар, где су одржали и предавање за стара лица о томе како да на адекватан начин воде бригу о оралној хигијени.

 

                 
 И у најстаријем добу човек жели да има леп осмех. Због тога су корисници панчевачког Геронтолошког центра радо прихватили пројекат ДИЛС, у оквиру којег им је омогућено да бесплатно ураде протезе и поправљају зубе. А како би их што дуже очували, стручњаци са Стоматологије, који су покренули овај пројекат, одржали су им предавање о оралној хигијени, а корисници су се радо одазвали.

- Сад правим зубе, подмлађујем се, да будем лепши, бољи, здравији, рекао је Стево Станар, који је већ четрнаест година у Геронтолошком центру.

- Много старих људи има непријатан дах, а много је и препарата у апотеци против тога, каже Ђорђина Ковачевић, корисница Геронтолошког.

- Дошао сам да чујем како треба да одржавам зубе. Знам већ доста, али што више знаш, више вредиш, рекао је Драган Сучевић из Геронтолошког дома.

 

Стоматолошка сестра Милка Милекић појаснила је да постоје фиксне и мобилне протезе и како је неопходно да се правилно одржавају адекватним препаратима. Она је рекла да је ово предавање неопходно, будући да је установљено да хигијена уста код старих лица није на завидном нивоу.- Дошли смо на идеју да би било добро едуковати их и мотивисати на употребу додатних средстава за хигијену са којима нису упознати. Орална хигијена има утицај на опште стање здравља. Пацијенти долазе код нас и врше санацију зуба на Конзервативи, код др Бранке Манић, а на Протетици др Тихомир Мреновић прима пацијенте и врши санацију усне дупље протетским збрињавањем, рекла је Милка Милекић, стоматолошка сестра са Одељења Стоматологије у оквиру Дома здравља Панчево.

Предавању су присуствовала и стара лица из Обреновца која су тренутно смештена у панчевачком Геронтолошком. Сестре су посетиле и непокретна лица у Геронтолошком и такође их информисале о правилном одржавању хигијене уста.

 

Извор: РТВ Панчево, 03. јул 2014. год.


Tagovi: 
Пријави се | Регистрација

Календар здравља


1.12. СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ХИВ/АИДС-А
3.12. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ОСОБА СА ПОСЕБНИМ ПОТРЕБАМА