Дијабетес типа 2 у експанзији


 

– Једно од најчешћих обољења које нам доноси савремени начин живота свакако је дијабетес.

 

Разлози за настанак овог обољења су различити: од наследних фактора, преко нередовне исхране до нагомиланог стреса.

 

Нажалост, од ове болести у све већем броју обољева и млада популација.

 

Већина људи када сазна да болује од дијабетеса махом пада у депресију и читаву ситуацију схвата на врло трагичан начин. Међутим, истина је заправо другачија.

 

Кориговањем начина исхране и живота уопште, узимањем одговарајуће терапије, дијабетес се може држати под контролом и са овом болешћу се може живети дуго.

 

Најважнија је дисциплина и редовно контролисање нивоа гликемије. Болест се мора открити на време како би се спречиле последице.

 

 

 

 

- Фактори ризика су бројни када говоримо о дијабетесу. Дијабетес типа 2 је у експанзији. Разлог тога је гојазност, недовољна физичка активност, неправилна исхрана, повишена вредност липида у крви. Посебно је важан низак ХДЛ и високи триглицериди који воде у шећерну болест. Људи треба да се јаве лекару када имају неке од тих симптома - истакла је др Ана Митрић.

 

Дијабетес је стање које карактерише повишен ниво шећера у крви које доводи до настанка хроничних компликација на већини органа, чиме се значајно смањује квалитет живота, као и животни век болесника. Зато је важно код изабраног лекара урадити основни тест за рано откривање шећерне болести.

 

- Пацијенту када се јаве свом изабраном лекару, он ће урадити све анализе уколико је потребно, али ће превентивно и послати пацијента да уради анализе на основу којих ће моћи да закључи да ли неко има шећер или не. Такође се ради и скрининг за дијабетес. Мало повишен шећер у крви даје компликације. Долази и до поремећаја функције појединих органа, утиче на мозак, срце, бубреге и због тога је потребно регулисати шећер што пре - објаснила је др Митрић.

 

Нађите времена да бар два пута годишње проверите ниво шећера у крви како би били сигурни да се дијабетес није поткрао јер је то болест коју зову још и тихи убица јер често, без икаквих симптома нарушава наше здравље и појави се тек са првим компликацијама.

 

 

 

 

Видео прилог можете погледати ОВДЕ

 

ИЗВОР РТВ ПАНЧЕВО, 8. мај 2018. године


Tagovi: 
Пријави се | Регистрација

Календар здравља


1.5. НАЦИОНАЛНА НЕДЕЉА ЗДРАВЉА УСТА И ЗУБА (ТРЕЋА НЕДЕЉА МАЈА)
5.5. МЕЂУНАРОДНИ ДАН БАБИЦА
5.5. СВЕТСКИ ДАН ХИГИЈЕНЕ РУКУ У ЗДРАВСТВЕНИМ УСТАНОВАМА
8.5. СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ РАКА ЈАЈНИКА
10.5. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ФИЗИЧКЕ АКТИВНОСТИ - КРЕТАЊЕМ ДО ЗДРАВЉА
11.5. НАЦИОНАЛНИ ДАН ДОБРОВОЉНИХ ДАВАЛАЦА КРВИ
12.5. МЕЂУНАРОДНИ ДАН СЕСТРИНСТВА
15.5. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ПОРОДИЦЕ
20.5. ДАН ЗДРАВИХ ГРАДОВА
22.5. МЕЂУНАРОДНИ ДАН БИОЛОШКЕ РАЗНОВРСНОСТИ
31.5. СВЕТСКИ ДАН БЕЗ ДУВАНСКОГ ДИМА