Дијабетес типа 2 у експанзији


 

– Једно од најчешћих обољења које нам доноси савремени начин живота свакако је дијабетес.

 

Разлози за настанак овог обољења су различити: од наследних фактора, преко нередовне исхране до нагомиланог стреса.

 

Нажалост, од ове болести у све већем броју обољева и млада популација.

 

Већина људи када сазна да болује од дијабетеса махом пада у депресију и читаву ситуацију схвата на врло трагичан начин. Међутим, истина је заправо другачија.

 

Кориговањем начина исхране и живота уопште, узимањем одговарајуће терапије, дијабетес се може држати под контролом и са овом болешћу се може живети дуго.

 

Најважнија је дисциплина и редовно контролисање нивоа гликемије. Болест се мора открити на време како би се спречиле последице.

 

 

 

 

- Фактори ризика су бројни када говоримо о дијабетесу. Дијабетес типа 2 је у експанзији. Разлог тога је гојазност, недовољна физичка активност, неправилна исхрана, повишена вредност липида у крви. Посебно је важан низак ХДЛ и високи триглицериди који воде у шећерну болест. Људи треба да се јаве лекару када имају неке од тих симптома - истакла је др Ана Митрић.

 

Дијабетес је стање које карактерише повишен ниво шећера у крви које доводи до настанка хроничних компликација на већини органа, чиме се значајно смањује квалитет живота, као и животни век болесника. Зато је важно код изабраног лекара урадити основни тест за рано откривање шећерне болести.

 

- Пацијенту када се јаве свом изабраном лекару, он ће урадити све анализе уколико је потребно, али ће превентивно и послати пацијента да уради анализе на основу којих ће моћи да закључи да ли неко има шећер или не. Такође се ради и скрининг за дијабетес. Мало повишен шећер у крви даје компликације. Долази и до поремећаја функције појединих органа, утиче на мозак, срце, бубреге и због тога је потребно регулисати шећер што пре - објаснила је др Митрић.

 

Нађите времена да бар два пута годишње проверите ниво шећера у крви како би били сигурни да се дијабетес није поткрао јер је то болест коју зову још и тихи убица јер често, без икаквих симптома нарушава наше здравље и појави се тек са првим компликацијама.

 

 

 

 

Видео прилог можете погледати ОВДЕ

 

ИЗВОР РТВ ПАНЧЕВО, 8. мај 2018. године


Tagovi: 
Пријави се | Регистрација

Календар здравља


1.10. МЕЂУНАРОДНИ ДАН СТАРИХ
1.10. ОКТОБАР – НАЦИОНАЛНИ МЕСЕЦ ПРАВИЛНЕ ИСХРАНЕ
10.10. СВЕТСКИ ДАН МЕНТАЛНОГ ЗДРАВЉА
14.10. СВЕТСКИ ДАН ДАВАЛАЦА ОРГАНА
15.10. СВЕТСКИ ДАН ЧИСТИХ РУКУ
15.10. СВЕТСКИ ДАН СЛЕПИХ И СЛАБОВИДИХ ОСОБА
16.10. СВЕТСКИ ДАН ХРАНЕ
17.10. MЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ СИРОМАШТВА
20.10. СВЕТСКИ ДАН ОСТЕОПОРОЗЕ
24.10. СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ РАКА ДОЈКЕ
30.10. ДАН БОРБЕ ПРОТИВ МОЖДАНОГ УДАРА