НЕДЕЉА ПРЕВЕНЦИЈЕ РАКА ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ


 

Рак грлића материце (карцином грлића материце, цервикални карцином) је трећи по учесталости малигни тумор у свету и са више од пола милиона нових случајева сваке године, чини 8.8% свих случајева рака у жена. Србија је 2002. године имала највећу инциденцију рака грлића материце (27.3 на 100,000) у Европи. Према последњим подацима Глобоцан-а, Србија је сада на петом месту по инциденцији (24.1 на 100 000 жена).  Ипак, ова инциденција је двоструко већа од просечне стопе инциденције у Европи (10.6 на 100,000).

У Србији је рак грлића материце, после карцинома дојке, на другом месту и чини у Војводини 7,2% а у Централној Србији 8.7% свих ново-откривених случајева канцера у жена. Према Регистру за малигне болести Института за онкологију Војводине, инциденција рака грлића материце је у Војводини, 2008 године била 21.4 на 100 000 жена. То је нешто мање него у Централној Србији (24.1 на 100 000). Са уделом од 5.5% у Централној Србији и 5.94% у Војводини, ова болест је чертврти по реду узрок смрти међу малигним неоплазмама жена.

Инфекција Хуманим папилломавирусом (ХПВ) је најважнији фактор ризика и неопходан услов за настанак рака грлића материце. Делови овог вируса који припада фамилији Паповавирида, нађени су у 99.7% случајева рака грлића материце.

 

 

 

ХПВ вирус је толико распрострањен да је већина одраслих (око 70% људи) некада у свом животу имала ХПВ инфекцију. Примарна инфекција ХПВ вирусом обично не даје никакве симптоме и већина људи створи антитела, а да није ни свесна да је била заражена. У неким случајевима ХПВ инфекција може да се одржава без икаквих симптома и више година. Због тога је веома тешко са сигурношћу рећи када и како је дошло до инфекције.

 

Редовне гинеколошке прегледе треба започети у прве три године после почетка сексуалне активности, а најкасније у старости од 21 године. За сексуално активне жене млађе од 30 година, као и за жене из групе повишеног ризика, предлаже се узимање цитолошког бриса једном годишње. После 65 година, под условом да је жена редовно долазила на прегледе и да су налази били нормални, цитолошки брис може се радити у дужим временским интервалима, на 3 године.

 

СКРИНИГ ПРОГРАМ

Велики број жена први пут се јави гинекологу када је болест узнапредовала и када је лечење тешко и неизвесно. Због тога је најважнији део борбе против рака глића материце увођење организованог скрининга. Циљ скрининга за рак грлића материце је смањење броја оболелих и броја умрлих од ове болести. Сем тога, раним откривањем и успешнијим лечењем, значајно се побољшава квалитет живота жена, омогућава очување фертилитета и са економског аспекта, вишеструко смањују трошкови лечења. 

 

Др Горан Здравковић, спец. гинекологије и акушерства

 

АКТИВНОСТИ ДОМА ЗДРАВЉА ПОВОДОМ ОБЕЛЕЖАВАЊA НЕДЕЉЕ ПРЕВЕНЦИЈЕ РАКА ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ

 

 

Поводом обележавања недеље превенције рака грлића материце, Дом здравља Панчево је у сарадњи са локалном заједницом организовао низ превентивних активнисти:

 

  • 18. јануара у 13 сати, др Јасмина Савковић, спец. гинекологије и акушерства, одржаће предавање ученицима четврте године Техничке школе Панчево на тему очувања репродуктивног здравља и превенције настанка рака грлића материце;
  • 19. јануара у 13 сати, др Слађана Сталетовић Вукмировић, спец. гинекологије и акушерства, одржаће предавање ученицима четврте године Економске школе на тему очувања репродуктивног здравља и превенције настанка рака грлића материце;
  • 19. јануара у 13 сати, др Горан Здравковић, спец. гинекологије и акушерства, одржаће предавање запосленима у ЈКП ,,Грејање“ Панчево на тему очувања репродуктивног здравља и превенције настанка рака грлића материце
  • 21. јануара у 13 сати, др Горан Здравковић, спец. гинекологије и акушерства, одржаће предавање запосленима у ЈКП ,,АТП“ Панчево на тему очувања репродуктивног здравља и превенције настанка рака грлића материце
  • Центар за превенцију Дома здравља Панчево ће 19. јануара од 8 до 10 сати у ЈКП ,,АТП“ Панчево одржати акцију превентивних прегледа на којој ће се припадницама лепшег пола наши запослени заказивати и превентивне гинеколошке прегледе. Такође, Превентивни центар ће исту акцију спровести и 21. јануара од 8 до 10 сати сати у ЈКП ,,Грејање“ Панчево и 23. јануара у времену од 8 до 11 сати у Месној заједници ,,Тесла“ Панчево.

 

С поштовањем,

 

Ваш Дом здравља Панчево


Tagovi: 
Пријави се | Регистрација

Календар здравља


1.12. СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ХИВ/АИДС-А
3.12. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ОСОБА СА ПОСЕБНИМ ПОТРЕБАМА