НЕДЕЉА ПРЕВЕНЦИЈЕ РАКА ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ


 

Рак грлића материце (карцином грлића материце, цервикални карцином) је трећи по учесталости малигни тумор у свету и са више од пола милиона нових случајева сваке године, чини 8.8% свих случајева рака у жена. Србија је 2002. године имала највећу инциденцију рака грлића материце (27.3 на 100,000) у Европи. Према последњим подацима Глобоцан-а, Србија је сада на петом месту по инциденцији (24.1 на 100 000 жена).  Ипак, ова инциденција је двоструко већа од просечне стопе инциденције у Европи (10.6 на 100,000).

У Србији је рак грлића материце, после карцинома дојке, на другом месту и чини у Војводини 7,2% а у Централној Србији 8.7% свих ново-откривених случајева канцера у жена. Према Регистру за малигне болести Института за онкологију Војводине, инциденција рака грлића материце је у Војводини, 2008 године била 21.4 на 100 000 жена. То је нешто мање него у Централној Србији (24.1 на 100 000). Са уделом од 5.5% у Централној Србији и 5.94% у Војводини, ова болест је чертврти по реду узрок смрти међу малигним неоплазмама жена.

Инфекција Хуманим папилломавирусом (ХПВ) је најважнији фактор ризика и неопходан услов за настанак рака грлића материце. Делови овог вируса који припада фамилији Паповавирида, нађени су у 99.7% случајева рака грлића материце.

 

 

 

ХПВ вирус је толико распрострањен да је већина одраслих (око 70% људи) некада у свом животу имала ХПВ инфекцију. Примарна инфекција ХПВ вирусом обично не даје никакве симптоме и већина људи створи антитела, а да није ни свесна да је била заражена. У неким случајевима ХПВ инфекција може да се одржава без икаквих симптома и више година. Због тога је веома тешко са сигурношћу рећи када и како је дошло до инфекције.

 

Редовне гинеколошке прегледе треба започети у прве три године после почетка сексуалне активности, а најкасније у старости од 21 године. За сексуално активне жене млађе од 30 година, као и за жене из групе повишеног ризика, предлаже се узимање цитолошког бриса једном годишње. После 65 година, под условом да је жена редовно долазила на прегледе и да су налази били нормални, цитолошки брис може се радити у дужим временским интервалима, на 3 године.

 

СКРИНИГ ПРОГРАМ

Велики број жена први пут се јави гинекологу када је болест узнапредовала и када је лечење тешко и неизвесно. Због тога је најважнији део борбе против рака глића материце увођење организованог скрининга. Циљ скрининга за рак грлића материце је смањење броја оболелих и броја умрлих од ове болести. Сем тога, раним откривањем и успешнијим лечењем, значајно се побољшава квалитет живота жена, омогућава очување фертилитета и са економског аспекта, вишеструко смањују трошкови лечења. 

 

Др Горан Здравковић, спец. гинекологије и акушерства

 

АКТИВНОСТИ ДОМА ЗДРАВЉА ПОВОДОМ ОБЕЛЕЖАВАЊA НЕДЕЉЕ ПРЕВЕНЦИЈЕ РАКА ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ

 

 

Поводом обележавања недеље превенције рака грлића материце, Дом здравља Панчево је у сарадњи са локалном заједницом организовао низ превентивних активнисти:

 

  • 18. јануара у 13 сати, др Јасмина Савковић, спец. гинекологије и акушерства, одржаће предавање ученицима четврте године Техничке школе Панчево на тему очувања репродуктивног здравља и превенције настанка рака грлића материце;
  • 19. јануара у 13 сати, др Слађана Сталетовић Вукмировић, спец. гинекологије и акушерства, одржаће предавање ученицима четврте године Економске школе на тему очувања репродуктивног здравља и превенције настанка рака грлића материце;
  • 19. јануара у 13 сати, др Горан Здравковић, спец. гинекологије и акушерства, одржаће предавање запосленима у ЈКП ,,Грејање“ Панчево на тему очувања репродуктивног здравља и превенције настанка рака грлића материце
  • 21. јануара у 13 сати, др Горан Здравковић, спец. гинекологије и акушерства, одржаће предавање запосленима у ЈКП ,,АТП“ Панчево на тему очувања репродуктивног здравља и превенције настанка рака грлића материце
  • Центар за превенцију Дома здравља Панчево ће 19. јануара од 8 до 10 сати у ЈКП ,,АТП“ Панчево одржати акцију превентивних прегледа на којој ће се припадницама лепшег пола наши запослени заказивати и превентивне гинеколошке прегледе. Такође, Превентивни центар ће исту акцију спровести и 21. јануара од 8 до 10 сати сати у ЈКП ,,Грејање“ Панчево и 23. јануара у времену од 8 до 11 сати у Месној заједници ,,Тесла“ Панчево.

 

С поштовањем,

 

Ваш Дом здравља Панчево


Tagovi: 
Пријави се | Регистрација

Календар здравља


1.6. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕЦЕ
4.6. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕЦЕ ЖРТАВА НАСИЉА
5.6. СВЕТСКИ ДАН ЧОВЕКОВЕ ОКОЛИНЕ
9.6. СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ МОЖДАНОГ УДАРА
14.6. СВЕТСКИ ДАН ДОБРОВОЉНИХ ДАВАЛАЦА КРВИ
15.6. MЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ НАСИЉА НАД СТАРИМА
26.6. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ПРОТИВ ЗЛОУПОТРЕБЕ И КРИЈУМЧАРЕЊА ДРОГЕ