Антибиотици само по савету лекара


 

 Србија спада у водеће земље у Европи по потрошњи антибиотика. Антибиотицима се лече само бактеријске инфекције, а њихова прекомерна употреба доприноси да пацијент постаје резистентан на лек. Министарство здравља покренуло је кампању за рационалну употребу антибиотика.

 

Антибиотици су лекови који лече бактеријске инфекције и немају дејство у лечењу вирисне инфекције. Пацијенти у Србији имају навику да прехладе, температуру и кашаљ лече антибиотицима. Њихова прекомерна и неадекватна употреба ствара отпорност микроорганизама на антибиотике, а у исто време пацијент постаје резистентан на лек, тако да он не делује када је потребно да уништи неку бактеријску инфекцију.

 

„Антибиотици се користе врло широко у свим областима медицине - од упале грла до трансплатације органа. Доћи ћемо у такозвану пост антибиотску еру, када ћемо имати проблем да ће све већи број микроорганизама наћи систем како да се одбрани од постојећих антибиотика. А пут до новог антибиотика је дуг и скуп” , каже др Зорица Сокић, спец. опште медицине.

 

 

Једини начин како да смањимо настанак резистенције на антибиотике је потврђена дијагноза и правилна употреба лека, наглашава докторка Сокић.

 

„Постављање тачне дијагнозе, а то је могуће лабораторијском идентификацијом узимањем биолошког материјала, крв или урин, у зависности од тегоба пацијента, изоловати бактерију, урадити биограм и антибиограм. Када имамо антибиограм, ми смо онда апсолутно свесни који антибиотик треба да дамо. Ако немамо антибиограм, онда се ослањамо на знање и искуство. Други моменат је трајање лечења. Све оно што је испод пет до седам дана антибиотске терапије повећава могућност резистенције бактерија на антибиотике јер се дешава да пацијенти прекидају да пију лек чим им је боље. Доћи ћемо у ситуацију када нећемо имати средство којим ћемо моћи да уништимо раст и развој бактерија. И помисао на тако нешто је застрашујућа” ,  објашњава др Сокић.

 

Антибиотик треба пити искључиво са водом и чајем, а не са млеком или јогуртом, такође је битно и поштовање интервала узимања дозе. Међутим, најважније је да се антибиотици не узимају на своју руку, јер, како докторка Сокић наглашава, неки антибиотици се и даље без налаза лекара могу купити у појединим апотекама.

 

 

 

Прилог можете погледати ОВДЕ.

 

 

Др Зорица Сокић, специјалиста опште медицине

 

Извор: РТВ ПАНЧЕВО, 26. мај 2016. године


Tagovi: 
Пријави се | Регистрација

Календар здравља


14.11. СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ШЕЋЕРНЕ БОЛЕСТИ
15.11. МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ОПСТРУКТИВНЕ БОЛЕСТИ ПЛУЋА
20.11. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ДЕТЕТА
25.11. МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ НАСИЉА НАД ЖЕНАМА