АЛЕРГИЈЕ


Алергија је неправилно функционисање имуног система. Алергија представља преосетљивост неког органа или целог организма. Организам алергичне особе бурно реагује на неке ствари из нашег природног окружења које иначе нису штетне. Такве ствари се називају алергенима. Реакција на алергене обично ствара упалу која узрокује различите симптоме, као што су екцем, астма и многе друге. Код алергичних особа имуни систем погрешно схвата одређени алерген као непријатеља и почиње да ствара антитела да се обрани од њих. Таква антитела, која се називају имуноглобулин Е (imunoglobulin E Ig E ), вежу се за мастоците којих има у обиљу под површином коже, у носу, очима, плућима и гастроинтестиналном тракту. Када антитела Ig E пронађу алерген, ухвате га, изазивајући мастоците да стварају моћне хемикалије, укључујући хистамин. То изазива алергијску реакцију. Алергијска реакција може се догодити одмах или након пар сати после контакта са одређеним алергеном и може узроковати различите симптоме:

 • Кожа: копривњача, екцем и оток лица
 • Дисајне путеве: нос , грло (оток), плућа (кашаљ, тешко дисање, бронхоспазам)
 • Гастроинтестинални систем: мучнина, повраћање, болови у трбуху, пролив
 • Кардиоваскуларни систем: осећај малаксалости, слабост, бледило,несвестица.

Пронађена је повезаност алергије са паразитима. Паразити који се налазе у цревима човека, испуштају токсичан отпад, који нарушава нормалан рад имуног система и покреће циклус алергије. Потврђено је, да је здрава микрофлора црева и желуца пресудна у спречавању алергије. Добре бактерије природно штите тело од паразита, вируса и бактерија. Здрава микрофлора јача имуни систем и подстиче његов нормалан рад. Научници претпостављају да су за алергију криви загађени ваздух и храна, претерано коришћење лекова, вакцинације и нездрав начин живота.

 

 

Поленска алергија: Кијавица, цурење из носа или гребуцкање у грлу може битипоследица варљивог пролећног сунца или вирусне инфекције.

Међутим, ако ове симптоме имате сваке године у истом периоду, постоји могућност да сте суочени и са знатно већим проблемом – поленском алергијом.

Тегобе су сезонског карактера и обично трају колико и период цветања у природи. Управо због тога многи чекају да болест прође »сама од себе«, али ако се правилно не лечи временом може постати и хроничан проблем.


 

Вегетација природе у пролеће, листање дрвећа, ницање траве и цветање биљака, многим осетљивим особама доноси кијавицу, воденкасту секрецију из носа, сливање секрета низ грло, имају свраб носа и сузење очију, што често указује да пате од поленске алергије. Она је, заправо, последица преосетљивости организма на »окидаче« из спољашње средине, у овом случају на полен. Реакција може да захвати кожу, слузокожу, слузницу горњих или доњих дисајних путева, а временом може прерасти и у бронхијалну астму. Симтоми болести могу бити јачи или слабији, што зависи од осетљивости организма, али и климе, поднебља, влажности ваздуха, па чак и аеро-загађења. Ма како симптоми били уверљиви, алергија се доказује кожним прик-тестовима, који поуздано могу показати на шта је особа осетљива. Најтеже је ноћу! Особе осетљиве на полен највише проблема имају током касног поподнева и ноћу, када је концентрација овог алергена у ваздуху највећа. На већу концентрацију полена утиче и топло, суво и ветровито време, а мања је када је време влажно и хладно. Најмања је после кише, јер тада полен пада на саму површину земље. Треба, међутим, нагласити да је концентрација полена највећа на висини од једног метра, што значи да га највише удишу деца.                                                                                                                                                  

    Превенција од најранијег детињства: Програм превенције креће од најраније доби живота детета. Потребно је да дете што дуже доји, да у првих шест месеци избегава алергогену хране (коштуњаво воће, рибу..), али и да не долази до раног контакта са алергенима.   

 

Од лекова се најчешће преписију антихистаминици, који спречавају испољавање алергијске реакције, али је важна и превентива.Најбољи лек је избегавати контакт са поленом, поготову у касним поподневним или вечерњим сатима, када је највећа концентрација у ваздуху.Осим тога, треба познавати поднебље и микро-средину у којој се живи, јер се често, рецимо, дешава да највећи проблем ствара нека липа или друго дрво у дворишту, а да тога нисмо ни свесни. Треба, међутим, знати да у рано пролеће цвета дрвеће, у јуну су активни полени трава, а пред крај лета па све до касне јесени разне врсте корове, међу којима је и корен амброзије, која изазива и најјаче алергијске реакције.

 

 

 • Март : јова, леска
 • Март-Април: брест, врба, топола
 • Април-Мај : јоргован, платан, јасен, храст, бреза, хмељ
 • Мај-Јун : маслачак, репица
 • Јун-Јул : зова, раж, зоб, пшеница, трава, јечам, липа
 • Јул : кукуруз, коприва
 • Август : амброзија

 

 

Особе које су склоне алергијама, треба да носе наочаре за сунце, да мењају одећу и шешир након боравка ван куће, као и да се редовно туширају, мада се препоручује у дане цветања не боравити много ван куће.

Што се тиче оних који још немају алергију или је нису до сада приметили, први знаци ће бити кијање и свраб очију. Ако особа осети неке од ових симптома, потребно је да се одмах јави лекару.

 

Здравствена амбулатна „Младост” Панчево

Др Соња Поповић


Tagovi: 
Пријави се | Регистрација

Календар здравља


1.12. СВЕТСКИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ ХИВ/АИДС-А
3.12. МЕЂУНАРОДНИ ДАН ОСОБА СА ПОСЕБНИМ ПОТРЕБАМА